Bli en säkrare förare

Vägen kan vara en farlig plats; varje år sker många olyckor i trafiken och det leder årligen till flera dödsfall. 2016 omkom 263 personer i trafiken och många kunde säkert ha undvikits om bilisterna inblandade hade kört säkrare. Här tipsar vi om hur man kan bli en säkrare förare, vad man bör och inte bör göra.

1. Lägg ned mobilen

Undersökningar och enkäter har visat att så många som 35-55% av dagens bilister medger att de emellanåt använder sin mobil när de kör. Ingen borde ju behöva få förklarat för sig att detta inte är en bra idé. Bara något så litet som att kolla på ett sms kan vara livsfarligt i fel situation.

2. Håll hastighetsbegränsningen

Praktiskt taget alla har vid något tillfälle kört snabbare än vad som är tillåtet på vägarna. Kanske man är så bekant med vägen att man ursäktar detta att man vet varje sväng och skavank i vägen, men när ju fortare man kör desto mindre tid kommer man att ha för att reagera och agera när något händer.

3. Kör inte trött

Alla har någon gång kört trots att de känt sig så pass trött att de snabbt skulle somna om de bara försökte. Vi har dock vetat ganska länge att man inte bör köra i detta tillstånd och att det faktiskt kan vara lika farligt som att köra onykter.

4. Använd blinkers

Man tror ju inte att man skulle behöva påpeka att förare ska använda blinkers när de kör, men uppgifter visar att en av fyra inte blinkar när de gör omkörningar. De som tydligen struntar i detta mest är motorcyklister, trots deras mer utsatta position i trafiken.

5. Anpassa körstilen efter vädret

Oavsett om man kör på sommaren eller vintern kommer ju fartskyltarna att säga samma sak. Men vem som helst kan ju förstå att det är svårare att bromsa på is än ren asfalt. Genom att sänka hastigheten och öka avståndet till andra bilar när det är is på vägen, snöar eller regnar kommer man genast att vara säkrare i trafiken.