Service på bilen

oljebyte

Varje bil behöver sin service, det är viktigt för att bilen ska vara funktionell och körbar. Det finns en del punkter som kan vara bra att kolla upp när man gör egen service på bilen, om man nu inte lämnar in bilen för service.

En service är inte bara att byta motorolja i bilen även om det är en viktig detalj i servicen. För att byta olja och oljefilter och utföra andra servicepunkter på din bil kan du hyra en gör det själv-hall på någon mack. det gäller som sagt att kolla upp och byta mer än motoroljan, kolla upp hur ofta din bil behöver byta kylvatten och glykol, hur länge sedan är det sedan bromsvätskan byttes på din bil. Luftfilter och andra filter som sitter på bilen kanske är dags att byta. Mycket om inte allt finns i din instruktionsbok eller handbok för bilen.

Service kan dock även sägas vara rengöringen av bilen. Tvättar man inte bort saker som smuts, vägsalt och liknande som kan fastna ökar man faktiskt risken för skador på lacken och även rost. Naturligtvis kan man alltid åka in på en biltvätt för att få detta gjort, men det finns många som hellre gör detta själv. En ordentlig tvätt av bilen görs i flera steg:

  1. Avfettning – detta är grundarbetet som lägger förutsättningarna för allt annat.
  2. Spola – för att få bort allt smuts som lösts upp och det medel som sitter kvar.
  3. Schamponering – detta avlägsnar ”trafikfilmen” som fastnat på bilen med tiden.
  4. Torkning – först med skrapa och sedan med mikrofibertrasa.
  5. Vaxning – inte nödvändigt men ger en fantastisk glänsande lack.

På en modernare bil kan vara svårare att utföra fullservice på och du är tvungen att lämna in den för service. Det kan också vara så att du har så pass ny bil att service ingår de första åren eller ett visst antal mil. Det finns hos vissa bilmärken serviceavtal att teckna där du betalar en summa varje månad för den service som kommer att utföras på din bil. Du kan om du vill också lämna in din gamla bil på verkstad för service om du inte själv har kunskapen, intresset eller plats för att utför service på din bil. Fördelen med att lämna in bilen på service är att du får garanti på det som utförts på bilen