Snart dags för vinterdäck

tires

Nu är snart vintern här igen och det är dags att börja tänka på att lägga på vinterdäck på bilen. I Sverige är det lag på vinterdäck från den 1 december till den 31 mars om det är vinterväglag. Vinterväglag är någonting som avgörs av polisen. I det stora hela betyder det att is, snö eller frost finns på vägarna.

Lagen för vinterdäck gäller tunga och lätta fordon samt fordon som registrerats utomlands. Mönsterdjupet för vinterdäck ska vara minst 3 millimeter på personbilar och minst 5 millimeter på tunga fordon. Vinterdäck är märkta med M och S (Mud and Snow) och kommer i två olika typer:

  • Dubbdäck. Dessa däck passar bäst på isigt väglag, men sliter ganska mycket på vägarna. Det är tillåtet att ha dubbdäck från den 1 oktober till den 15 april. Du får däremot inte använda dubbade och odubbade däck på samma fordon.
  • Friktionsdäck. Dessa däck ger bra grepp på snö, är inte lika bullriga som dubbdäck och sliter mindre på vägarna. Det är tillåtet att använda friktionsdäck året om.

Ett stort utbud av däck av båda nämnda typer, samt tillbehör finns på nätet. Även fälgar kan köpas online. Snygga fälgar kan verkligen förändra bilens utseende. Det finns i stort sett två olika sorters fälgar; stålfälgar och lättmetallfälgar (aluminiumfälgar). Det är vanligast med stålfälgar, men lättmetallfälgar ökar i popularitet. Dimensioner för fälgar anges i tum, exempelvis 8,5×18, vilket betyder 8,5 tum i bredd och 18 tum i diameter. För att hitta passande fälgar till bilen är det viktigt att tänka på att däck och fälgar måste ha samma storlek för att dessa ska kunna passa ihop. Även inpressningsdjupet måste passa ihop med bilens mått. Dessutom måste fälgarnas bultcirkel vara rätt. Detta mått beskriver antal bulthål som finns på fälgarna samt hur stor cirkeldiametern är.