Dags att byta sommardäck?

Lagen om vinterdäck upphör den 31 mars, men du får ha kvar vinterdäcken fram till den 15 april ifall vinterväglag skulle råda. Med det sagt så har alla bytt till sommardäck vid det här laget. Dock så är många slarvigare med sommardäcken än vinterdäcken eftersom att halkan har upphört. Har du sett över dina sommardäck den senaste tiden? Vi tänkte prata lite om vad man bör tänka på när man är på jakt efter nya däck.

Hur ofta behöver jag byta däck?

När det kommer till däckens livslängd så kan den påverkas av flera faktorer; hur ofta och långt du kör, vilket underlag du kör på och såklart hur du kör. Därför blir frågan lite svår att ge ett rakt svar på. Det du kan göra för att däcken ska räcka längre är att se till att du kör med en korrekt hjulinställning och att däcken har rätt lufttryck. Dock så finns det en faktor som är helt avgörande ifall du får köra med däcken eller inte; slitage. Du får köra med däcken så länge de har ett mönsterdjup 1,6 mm eller högre, dock så försämras greppet på våta ytor markant redan vid 3 mm.

Billiga däck kan bli en dyr historia

Många gör misstaget att köpa billiga däck för att spara pengar. Det går förvisso att chansa, men det kan stå dig dyrt och i värsta fall orsaka skada på dig eller andra. Vill kan komma ner i pris så finns det bättre alternativ, du kan istället för att köpa årets bästa däck köpa något prisbelönt däck från tidigare år. I takt med att nya modeller kommer ut så sjunker ofta priset på föregångarna. På så sätt får du fortfarande kvalitetsdäck till bra pris.

Hur väljer man rätt däck för bilen då? Det kan kännas som att gå igenom en djungel när man tittar på alla storlekar och dimensioner, men det behöver inte vara så svårt! Är du osäker på vilka däck du ska ha så kan du titta på dina befintliga däck och se vad de är märkta med. Skulle det ändå kännas otydligt så kan man titta i bilens registreringsbevis.