Service och underhåll man kan fixa på egen hand

Varje bilmodell har ett rekommenderat serviceintervall man bör hålla sig till. Detta är antingen efter ett antal körda mil eller efter en viss tid, vilken som än händer först. Men det är inte all service och underhåll som måste skötas i en verkstad. Det finns mycket vi själva kan göra för att se till att hålla bilen i gott skick.

Byta motoroljan

Motoroljan är livsblodet för bilen och byter man inte den ofta nog kan man börja få en rad olika problem. Precis som med allmän service av bilen har tillverkaren angett hur ofta man bör byta oljan och vilken olja man ska använda. Med denna information i hand kan man sedan svänga förbi en sajt som Mekster och leta upp rätt olja för bilen. Byter man olja hemma är det viktigt att ta spilloljan till en återvinningscentral och aldrig hälla ut den i avloppet eller en gatubrunn.

Tvätta bilen

Att tvätta bilen är inte bara ett sätt att hålla den vacker. Det är också viktigt för att avlägsna ämnen som kan leda till rost och andra skador om det får ligga kvar för länge. Använder man bilen varje dag bör man egentligen tvätta den en gång i månaden, men det är ju upp till var och en att bedöma om det verkligen behövs. Tar man skötseln av bilen seriöst är det rekommenderat att lära sig mer om hur man tvättar bilen. Motormännen har en väldigt utförlig tvättskola man kan använda sig av.

Se över luftkonditioneringen

Luftkonditioneringen är något vi lätt tar för givet innan den börjar krångla. Vill man förbättra sina odds att undvika problem med denna del av bilen finns det några saker man kan göra. Till att börja med är bra att hålla kondensorn i gott skick. Denna sitter framför kylaren och kan därför bli utsatt för insekter på sommarhalvåret och vägsalt när det är vinter. När man tvättar bilen är det smart att se till att rengöra kondensorn ordentligt. På insidan vill man byta kupéfiltret efter tillverkarens rekommenderade intervall. Det är också bra att köra igång luftkonditioneringen någon gång i månaden även om man inte känner behovet bara för att hålla systemet i drift.